14 Ağustos 2012 Salı

Hasan Paşa Köftesi ve en güzel iftar...

Cumartesi ve pazar iftar daetlrim vardı, haftaarası çalışınca en rahat haftasonu hazırlanabiliyoruz:) Cumartesi menümde Domates Çorbası, Maklube, Z.yağlı Kereviz, Havuç Tarator, Salata ve üstü jöleli muhallebi vardı... Pazar günkü menümüzde ise Sebze çorbası, Hasanpaşa köftesi, Pilav, Z.yağlı Barbunya, Haydari, Salata ve Ctsi günkü tatlımızın kup versiyonu vardı :))

Ctsi günü kayınbiraderim, eşi ve kızı Edoşum, birde yeğenimiz Burak inanılmaz keyifli, kahkaha dolu bir akşamdı...Elbette her iftar özeldir, anlamlıdır, ama Pazar günkü apayrıydı...Pazar anneannem, anneannemin iki kız kardeşi, teyzem, teyzelerimin kızları, annem ve ablam vardı... Anneannem ve kızkardeşlerinden biri zor yürüdükleri için genelde dışarı çıkamıyorlar ve çok zor görüşebiliyorlar, bu iftar onları birleştirdi :))Bana da onları seyretmek kaldı, ne güzel bir mutluluk, nasıl duygusal anlar...Çok severim aile toplantılarını, özellikle de büyüklerle birarada olmayı, ne güzellikler ne cevherler var onlarda...Allah başımızdan eksik etmesin hiçbirini...

Bu arada Kadir Gecemiz mübarek olsun, rabbim bu gecenin hürmetine tüm dualarımızı kabul etsin inşallah...
Gelelim iftar soframızın ana yemeğine

Hasan Paşa Köftesi

Malzemeler:

Köftesi için:

500 kg kıyma
1 adet kuru soğan (Rendelenmiş ve suyu süzülmüş)
1 yumurta (çırpılmış)
1 - 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
1,5 çay kaşığı kimyon
1,5 çay kaşığı kırmızı toz biber
1,5 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
1 - 2 büyük diş sarımsak
1,5 çay bardağı çekilmiş ekmek içi
1 tatlı kaşığı salça
1 tutam maydanoz
Karabiber
Tuz

İçi:

1 su bardağı bezelye
1 adet havuç (küp kesilmiş)
1 kırmızı biber (havuçlara uygun kesilmiş)

Püresi:

4-5 patates
1,5 çay bardağı Süt
1 dolu yemek kaşığı Tereyağ
Tuz

Domates Sos:

3-4 orta boy domates (rondoda çekilecek)
1/2 pkt domates püresi
1 - 2 diş sarımsak
1-2 yemek kaşığı tereyağ

Üstü için:

Rendelenmiş kaşar

Hazırlanışı:

Köfte malzemeleri iyice yoğrulur ve en az 2 saat buzdolabında bekletilir. Ben bugüne kadar hiç yoğurup bekletmemiştim kıymamı, ama bunu denedikten sonra anladım ki işin sırlarından biri de buymuş. Yumuşacık, + lezzetli, harika köftelerim oldu :))

Bezelyeleri az tuz eklenmiş suda haşlayın, havuçları küp küp dorayıp önce güzelce yağda kavuralım ardından sıcak su ekleyerek azıcık pişirin. Piştikten sonra suyunu bezelyenin haşlama suyuna ekleyin ki lezzetlensin ve bezelyelerde haşlanana kadar pişsin. Kırmızı biberi de aynı şekilde yağda kavurun. Garnitür malzemelerini birleştirerek karıştırın ve beklemeye alın.

Püreyi hazırlayalım. Patateslerin kabuklarını soyup haşlayın, süt, tereyağ ve tuz ekleyerek iyice ezin.

Domates sos için de; domatesleri kabuklarıyla (likopen kabuklarda bulunuyor, değerlendirelim) beraber rondodan geçirin. Sarımsakları dilimleyin. Rondodan geçirilmiş domatesleri, domates püresini, sarımsakları zeytinyağı ile beraber ocakta kaynamaya bırakın. O kaynarken siz de köftelerinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz...Yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak çanak şeklini verin, kenarlar ve alt kısım ince olsun. Çanakları bittikten sonra 190 derecedeki fırında 20 dak pişirin.
Fırından çıkan köftelerimizin içine bezelyeli harcı paylaştırıp, üzerine de püremizi sıkalım.En üste de rendelenmiş kaşarı koyarak tepsimize domates sosumuzu da dökelim. Tekrar fırına koyalım ve üstleri kızarana kadar 200 derecede pişirelim. Domates sosunu da üzerine dökerek servis yapalım.

Afiyet olsun :))

13 Ağustos 2012 Pazartesi

Zeytinyağlı Kereviz

Sebze yemeklerini et yemeklerinden çok severim, hele pırasa, kereviz gibi kış sebzelerine bayılırımmm... Cumartesi ve Pazar kalabalık misafirlerim vardı iftara ne yapsam ne etsem diye düşünürken hiçbir yerde bulunmayan Vanilya Gourmetimi almak üzere Migros'a uğrayayım dedim ki iyi ki gitmişim :)) Bir de ne göreyim saplı kerevizler ve pırasalar bana gülümsüyor :)) Hemen mevsimine bakmadan aldım ve cumartesi için misss gibi kokan zeytinyağlı kerevizimi yaptım :) Nefiss, bol limonlu mmmhh :) Bunun dışında Domates Çorbası, Maklube ve jöleli meyveli muhallebi vardı menüde :) Maklubeylşe aramız hiç düzelemedi, bu seferde dümdüz çıktı hakikatentam sevinirken, tencere elimden bir kaydı ve direk üstüne :( O kadar lezzetli ki artık düz çıkartmayı beklemeyip yayınlayacağım sanırım...Gelelim kerevizimize...


Ben kerevizin saplı olanını tercih ediyorum genelde, ki saplarını da ince ince doğrayıp buzluğa atıyorum, sebze çorbası yaptığımda da mutlaka katıyorum...Kokusuyla, tadıyla harika bir sebze çorbam oluyor...


Zeytinyağlı Kereviz

Malzemeler:

2 adet kereviz
1 orta boy patates (küp küp doğranacak)
1 orta boy havuç (küp doğranacak)
Yarım su bardağı bezelye (haşlanmış)
1 orta boy soğan (halka kesilecek)
Bir kaç kereviz yaprağı
1/2 bardak Zeytinyağı (Komili Sızma Sıcak Lezzetler kullanıyorum)
1/2 limonun suyu
1 küp şeker veya 1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz

Hazırlanışı:

Kerevizin dış kabuğunu soyun, halka halka kesip tencereye dizin. Üzerine küp kesilmiş patates, havuç ve haşlanmış bezelyeleri, en üste de halka soğanları koyun, bu aşamada varsa kerevis yapraklarından da atabilirsiniz (Patates ve havucu haşlamanıza gerek yok, yemeğin buharıyla o da pişiyor.) Ayrı bir kapta 1,5 - 2 su bardağı suya zeytinyağı, limon suyu, toz şeker ve tuzu da koyup, karıştırın ve kerevize dökün...Tencerenin üzerine yağlı kağıt serin ve kapağını kapatın. Bu şekilde tencere içindeki buharla daha da güzel pişiyor sebzeler...Kerevizler yumuşayıncaya kadar önce orta sonra düşük ısıda pişirin, yaklaşık 35 - 40 dakika sürebiliyor. Mümkünse 1 gece beklettikten sonra servis yapın.

Afiyet olsun!

Not: Bütün fotoğraflar iftara 2-3 dakika kala çekildiğinden arada tabağa tam oturmamış yada simetrik olmayan görüntüler çıkabiliyor. Kusura bakmayın...

Selam, sevgi ve mutlulukla kalın...

10 Ağustos 2012 Cuma

Vişneli Limonlu Cheesecake

Son 4-5 gündür canım nasıl böyle en ferahından pastalar çekiyor anlatamam, başladım araştırmaya ve tabii bir dünya tarife rastladım...Bu sefer de hangisini yapacağıma karar veremedim...Çekirdek ailemde cheesecake pek sevilmez, minik kuzum sadece bir tarifi sefer, Ozicim ise ağzına sürmez... Ama bu sefer kapattım gözümü ve belki yerler ama yemezlerse de yapacak bir şey yok diyerek 18lik kalıpta mini bir cheesecake pişirdim...(Aslında minik değil ama benim gibi cheesecake aşığı biri için minik tabi :))) Canlarıma ise kaymaklı şeftali tatlısı pişirdim, o da başka bir postta...;)

Hem de ne pişirme koştur koştur işten gelindi, iftara yemekler hazırlandı ve hemen cheesecake yapımına geçildi :)) Bu tür cheesecake, pasta, kek, zeytinyağlı vb. yiyeceklerin asıl 2. gün tadlarının oturduğunu bilmeme rağmen, kocaman bir önyargıyla ilk çataldan sonra yüzüm düştü...İstediğim o ferah ekşi tadı yakalayamamıştım, hatta bana tatsız bile gelmişti...İTİRAF EDİYORUM kocaman bir haksızlık etmişim bu canım cheesecake'e, bunu dün akşam iftar sonrasında tadınca anladım... Kendisine 2. bir fırsat daha vererek tadına tekrar bakmaya karar verdim...Nasıl lezzetli, nasıl ferahlatıcı, nasıl güzelmiş meğerse...Eğer sizde benim gibi serinletici bir tad arıyorsanız düşünmeyin hemen pişirin...Ama ertesi gün yiyin :))


Maalesef bütün halinin fotoğrafını çekmedim, ama bir daha ki yaptığımda mutlaka tümünü fotoğraflayacağım ;)

Bu pastanın tarifinin yarısını http://finleyswelt-rezepte.blogspot.de/ dan, diğer yarısını da http://kochtopf.twoday.net/ aldım...

Vişneli Limonlu Cheesecake

Malzemeler

Tabanı için:

150 gr un
100 gr buzdolabından yeni çıkmış soğuk Tereyağ
50 gr şeker
1 tutam tuz
1 yumurta M boy
1 yemek kaşığı buz gibi su

İçi:

250 gr. süzme yoğurt (Ben bu tür pastalarda mutlaka sütaş kullanıyorum, istediğim lezzeti tam kıvamında veriyor)
1 yumurta
50 gr şeker (şeker tadı almak isteyenler 100 gr koyabilirler, ben çok şekerli sevmediğim için bana yeterli geldi)
1/2 limonun kabuğu (ben daha yoğun bir ekşilik elde edebilmek için Almanya'dan getirttiğim Dr. Oetker'in aşağıdaki ürünün kullandım. Siz arzu ederseniz 1 limonun kabuğunu rendeleyebilirsiniz)








2 dolu yemek kaşığı vanilyalı puding tozu
1/2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 pkt Dr. Oetker Vanilya Gourmet
Vişne

Hazırlanışı:

Taban: Bütün malzemeleri yoğurun, buzdolabı poşetine koyarak 1/2 saat buzdolabında dinlendirin. Çok cıvık bir hamur oluyor, o nedenle ben azıcık daha un (200 gr a yakın oldu) kattım ama piştikten sonra gördüm ki hiç gerek yokmuş aslında un katmaya.(Elinizi unlayıp kek tabanına yayabilir yada benim gibi göz kararı biraz daha un ekleyebilirsiniz:) 18 cm'lik kalıbınıza yağlı kağıt koyarak, hamurun 2/3 ünü tabanına geri kalanını ise kalıbın kenarına döşeyin. Tabanını çatalla delin... Tarifte yok ama ben 5-10 dak 180 derecedeki fırında tabanı pişirdim ki iç malzeme eklendiğinde tabanı yumuşatmasın.

İç: Süzme yoğurdu, yumurta, şeker, vanilin şekeri ve limon kabuğu rendesi ile çırpın. Nişasta ve vanilyalı puding tozunu da eleyerek ekleyin ve güzelce karıştırın. Yine cıvık oluyor, ama ben önce tart tabanını yapıp fırına verdiğimde hazırlamaya başladım içini ve tabanı fırından çıkartana kadar birkaç dakika buzdolabında beklettim.

Fırından çıkarttığınız hamurun üzerine iç malzemeyi dökün ve daha da ekşi bir lezzet yakalamak istiyorsanız vişne taneciklerini keyfinize göre içine serpiştirin...

180 derecede 40-45 dak pişirin ve kalıpta soğumaya bırakın.

Afiyet olsun!

Sevgi, sağlık ve mutlulukla kalın :))
Züzü

9 Ağustos 2012 Perşembe

Patlıcan Köftesi

Bu ara patlıcandan gidiyoruz ve şimdiye kadar hiç denemediğim Patlıcan Köftesini yaptım...Müthiş lezzetli, her bir ısırışta közlenmiş patlıcanların o mükemmel lezzeti geliyor ağzınıza...Tek kelimeyle nefis...Patlıcan sevmeyenlerin bile yiyeceği bir tarif...



Patlıcan Köftesi

Malzemeler:

3 patlıcan (közlenecek)
1 büyük çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 orta boy soğan (rendelenmiş ve suyu süzülmüş)
1 yumurta (çırpılıp eklenecek)
1 avuç maydanoz (ince kesilmiş)
1 - 1,5 büyük çay bardağı un
1/2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı sarımsak tozu yada bir diş sarımsak ezilmiş olarak
Pul biber
Tuz


Benim ölçüm yandaki çay bardağındır  :)









Kızartmak için

Fındık yağı
Galeta unu

Hazırlanışı

Patlıcanları yıkayıp her bir tarafından bıçak ile kesikler açın ve ocakta közleyin. Bana göre en güzel lezzeti burda çıkıyor. Közlenmiş patlıcanların kabuklarını soyup incecik doğrayın, yada robottan geçirin. Ben ince ince kestim üzerine, diğer tüm malzemeleri ekleyerek güzelce yoğurun...biraz gevşek oluyor, bu nedenle de derin dondurucuda en az 2 saat bekletin derim. Benim o kadar vaktim yoktu, sadece 1 saat beklettim o nedenle biraz cıvık oldu son unu da o zaman ekledim zaten ama daha fazla eklemek istemediğimden hafif elle toparlayıp geniş bir tabağa döktüğüm galeta ununa buladım ve kızgın yağda kızarttım. Cıvık olursa paniklemeyin alın azıcık elinize yuvaralanabildiği kadar yuvarlayıp galeta ununa bulayın ve tabakta yuvarlayıp toparlayın ardından hemen kızartmaya atın...
Nar gibi kızarmış köfteleriniz hazır...;)

Arzu ederseniz üzerine sarımsaklı yoğurt döküp servis yapabilirsiniz...Biz öyle yaptık :)

Afiyet olsun!

8 Ağustos 2012 Çarşamba

Ezogelin Çorbası

Normalde yazın hiç çorba yapmam, yenmez bizde, ama yazın ortası ramazan olunca her akşam bir çorbamız mutlaka oluyor:) İşte bunlardan biri mis gibi Ezogelin çorbası...


Ezogelin Çorbası

Malzemeler

1 çay bardağı kırmızı mercimek (Bol suda yıkayın ve süzün)
1/2 çay bardağı ince bulgur (Yıkayalım ve süzelim)
1 küçük soğan (ince ve yemeklik doğranmış)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1/2 havuç (rendelenmiş)
1 - 1,5 lt su (İstediğiniz koyuluk oranına göre ayarlayabilirsiniz ben 1 lt koydum) (tavuk suyu yada 1 tavuk suyu tableti de ekleyebilirsiniz)
1 yemek kaşığı tereyağ
Pul biber
Nane
Tuz

Hazırlanışı

Yemeklik doğradığınız soğanı tereyağıyla kavurun, rendelediğiniz havuçları da ekleyip biraz daha kavurun. Salça ve suyuda ekleyerek bir taşım kaynatın.Mercimek ve bulguru da ilave ederek, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. Kırmızı biber ve nane serperek servis yapın :)

6 Ağustos 2012 Pazartesi

Ali Nazik

Bizim evde en çok tüketilen sebzelerdendir patlıcan; patlıcan oturtma, köz patlıcanlı kremalı makarna, Beykoz Kebabı derken eşitlerimize bir de Ali Nazik katıldı... Çabucak hazırlanabilen, inanılmaz kolay bir tarif:)) Benim hazırladığım 2 kişilik ;)


Ali Nazik

Malzemeler

2 patlıcan
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı süzme yoğurt yada suyu az yoğurt

100 gr kıyma
1/2 köy biberi
1/2 kırmızı biber
1 orta boy domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
tereyağ, fındıkyağı
Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Patlıcanları  ister fırında ister ocak üstünde közleyin (benim eminönünden aldığım ocaküstü bir delikli saçtan bir tepsim var, inanılmaz güzel közleniyor:)) Patlıcanlar közlenirken kıymalı harcımızı hazırlayalım :) Soğan ve biberleri ince ince doğrayalım ve tereyağ sıvıyağ karışımında kavuralım...Üzerine kıymayı da ekleyip güzelcene kavurmaya devam edelim...Kıyma pişince salça ve küp kesilmiş domatesini ekleyip, suyunu hafif çekene dek pişirmeye devam edelim. Ocağın altını kapattıktan sonra karabiber ve tuzumuzu ekleyelim.

Eğer elinizde süzme yoğurt değilde normal yoğurt var ise, yoğurdu incecik bir süzgece yada tülbente koyarak suyunu süzdürün, evde süzme yoğurt yoktu ben öyle yaptım...Közlenmiş patlıcanları yarıp içlerini tatlı kaşığı ile çıkartın, yoğurt ve sarımsaklarla beraber bütünleşene kadar ister kaşıkla, ister mixerle yada rondoda karıştırın. Servis tabağına koyun üzerine de kıymalı harcınızı dökün..

Afiyet olsun:)

Sevgi, sağlık ve mutlulukla kalın,

3 Ağustos 2012 Cuma

Cevizli Güllaç :)

Güllaç, hele bir de bol cevizli vanilyalı olursa değmeyin keyfimize, ailece çok seviyoruz...2 gün önce miniğimle yaptık, iftardan sonra da afiyetle yedik :)



Güllaç
4 kişilik

Malzemeler:

5 - 6 yaprak güllaç
700 - 750 ml süt (damak zevkinize göre)
1 bardaktan az şeker
1 pkt vanilya
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Hazırlanışı:

Süt ve şekeri beraberce şeker eriyene kadar ısıtın. Ocağın altını kapattıktan sonra  vanilyayı ekleyin. Rahat çalışabileceğiniz bir kaba ısıttığınız sütün bir kısmını dökün ve güllaç yapraklarını parlak kısmı üste gelecek şekilde bu süte batırıp iyice yumuşayacana dek bekletin. Burdaki en önemli husus süt ne yaprakları hamur hale getirecek kadar kaynar olacak, ne de yumuşamalarını engelleyecek kadar ılık. Ölçümüz ısıya dayanılabilecek kadar orta karar olsun...Yumuşattığınız güllaç yapraklarını ayrı bir kaba koyarak, ben minik kare borcam kullandım, üstü üste dizin aralarına da bolca ceviz serpin...En son kalan sütü de üstüne dökün ve çekmesini bekleyin. Buzdolabında soğuduktan sonra servis yapın...

Bu ölçülerle hem güllacım yumuşak hem de sütü tam kıvamında oldu...Ben çok sulu yada çok kuru sevmiyorum... Umuyorum sizlerde beğenirsiniz...

Afiyet olsun :)

Sağlık, mutlulukla ve kocaman bir gülümsemeyle kalın...:)

1 Ağustos 2012 Çarşamba

Fırın Sütlaç

Baktım sırf çorbayla olmayacak bir de fırın sütlaç ekleyeyim istedim...Ben bu sene Ramazan'da hep sütlü tatlılar yapıyorum, ya tavuk göğsü, ya fırın sütlaç, ya güllaç, ya da meyve yiyoruz...Zaten bir su ile doluyor mide, çorbayla tam oluyor, ana yemeğe yer kalmıyor...En azından ben de öyle:) Zaten abartmaya da gerek yok diye düşünüyorum, herşeyi dozunda yemeli içmeli, hele ki Ramazan'ın anlamını düşünce, nacizane fikrim:)) Birde birbirimizi sevelim, sımsıkı sarılalım, düşmanlık beslemeyelim, iyilikler yapalım...

Bir de sütlaç yapalım :) Mmmmm nefis, mis gibi süt ve vanilya kokan sütlaç :) Sütlacın pirinç unlusunu da denedim buğday nişastalısını da ; en güzeli bizim damak zevkimize göre buğday nışastalısı...Daha pürüzsüz, daha lezzetli...Haydi buyrun tarife, çabucak ta oluyor...

Fırın Sütlaç

Malzemeler:

1.200 ml. yarım yağlı süt
1 su bardağı su
1/2 su bardağı kırık pirinç
1,5 çorba kaşığı buğday nişastası
1 pkt Dr. Oetker vanilya gourmet
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı

Hazırlanışı:

Pirinci 30 dak. ılık suda bekletin ve nişastası akana kadar yıkayın (yoksa lapa lapa olur), 1 su bardağı su ile  suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Süt ve şekeri pirince ekleyerek pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Ayrı bir kapta nişastayı suda eritin ve sütlaca karıştırın 5 - 6 dak kaynatın.Yumurtanın sarısını iyice çırpın ve sütlaçtan 1 kepçe alarak çırpılmış yumurtaya katın. Sonra hepsini tencereye  dökerek yumurta sarısından eser kalmayana dek karıştırıp pişirmeye devam edin. Ocaktan kaldırmadan vanilyamızı da döküp 2-3 dakika daha pişirelim, altını kapatalım.

Toprak kaselerimize yada fırına dayanıklı kaselere döküp fırının en üst bölmesine koyup önceden ısıtılmış 190 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim.

Soğuduktan sonra boll tarçınla afiyetle yiyelim:))

Not: Ben kaskatı sevmediğimden en üste koyuyorum, böylece hemen kızarıyor ve orta kıvam sütlaçlarımız oluyor :) Umarım beğenirsiniz...

Afiyet olsun...

Sağlık, sevgi ve mutlulukla kalın :))

Domates Çorbası ve Dağılan Maklube :(

Maklube'yi yapayım mutlaka Ramazan'da yayınlayayım derken, maklube yapıldı lakin fotoğrafı çekene kadar dağıldı....Üzüldüm, çünkü inanılmaz lezzetli, doyurucu ve çook bereketli bir yemek...Üstelik yazısını da dün hazırlamıştım ama bugün fotoğrafları görünce mecburen ertelemek zorunda kaldım...Ramazan bitmeden tekrar yapacağım inşallah ve artık 3. yapışımda dağılmadan fotoğrafını çekeceğim...

Gelelim diğer yemeklerimize önce iftara yetiştirme derdinden hızlı fotoğraflama olduğundan istediğim gibi asortik çekimler yapamadım :X...ramazan dolayısıyla affınıza sığınırım :))

İşte eşimin favorilerinden biri; Domates Çorbası :) hazır çorbayla hiç aram yok, eskiden yıllar yıllar önce çeşit çeşit alır yapardım...Ama çook uzun zamandır kendim yapıyorum...


Domates Çorbası

Malzemeler:

2 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı un
1/2 pkt domates püresi
3 orta boy domates
1,5 su bardağı süt
4 su bardağı su
1/2 pkt krema
tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Tereyağ ve unu güzelce kavurun, üzerine rendelenmiş veya rondodan geçirilmiş domatesleri ekleyip bir süre daha karıştırın. Süt ve suyu ilave edip kaynatın. kaynadıktan sonra kremayı da ekleyin bir taşım daha kaynasın ve altını kapatın. En son tuzunu ve karabiberini koyun ve çorbanız hazır:)

Afiyet olsun!

Sevgi, sağlık ve mutlulukla kalın...:)