22 Şubat 2016 Pazartesi

Ev Yapımı Doğal Katı Yoğurt

Şahane bir hafta diliyorum hepimize, sevgi, saygı, empati ve huzurun eksik olmadığı inşallah...Mükemmel bir hafta olsun!



İlk yoğurt yapma denemelerim Arda’nın doğduğu zamanlara denk geliyor, o zaman güvendiğim bir yerden doğal süt getirtmiş ve yanında da yoğurt mayası istemiştim,maya’yı beğenmememe rağmen yapayım dedim ama evde kimse yoğurda dokunmadı ben dahil :) Tabii ben açıkçası biraz tırstım yeniden denemeye ama “organik” te olsa dışarıdan yoğurt almak beni inanılmaz geriyordu…Ama beceremedik işte ta ki tüm cesaretimi toplayıp başaracağım deyip @tazedirektten (maalesef kapandı ama belki geri gelir belli mi olur;) yoğurt sütü (Son yoğurumda Yoncadan organik süt kullandım tazedirekt'te de satılıyordu) ve çömlek yoğurdu (son yoğurdumda Ada organik yoğurt kullandım) alana dek ;) Artık taş gibi miss gibi prebiyotik yoğurdum oluyor :) Bu ara çok arkadaşım sorunca da tarifi paylaşmak istedim...


Ev Yapımı Taş Gibi Yoğurt


Malzemeler:


1 lt günlük süt (Yoncadan Organik Şişe Süt kullandım)
1 – 1,5 dolu yemek kaşığı yoğurt (Ada organik yoğurt, çömlek yoğurdu vb.)
Tel süzgeç
Cam kaplar
Porselen tabak
1 poşet probiyotik toz (Ben NBL Probiyotik kullanıyorum)

1 çay kaşığı tereyağ

1 tahta kaşık, bıçak 
2-3 battaniye


Hazırlanışı 


Önce mayalık yoğurdumuzu buzdolabından çıkartalım ki oda ısısına gelsin. Ne kadar ılık o kadar sert yoğurt ;) Ve yoğurdunuza probiyotik tozunuzu ekleyip iyice karıştırın.  Sütümüzü  dibine fincan kapağı konulmuş (taşmasını önler) ve 1 çay kaşığı tereyağ (yine taşmaya karşı) eklenmiş tencereye döküp ısıtıyoruz, en az 15 dak kısık ateşte kaynatıyoruz ki sütteki su buharlaşsın ve yoğurdumuz katılaşsın. Bu arada kaplarımızı üzerine (ısı kaybı olmasın diye) sofra bezi serdiğimiz bir tepsiye oturtalım. Sütü kaynadıktan sonra ocaktan alın ve sık aralıklarla serçe parmağınızla sütü kontrol edin. Serçe parmağınızı süte batırıp 10’a kadar sayın, 7’ye geldiğinizde eliniz ısırıyorsa hafif yanıyorsa tam zamanıdır. Sütü kaplarınıza bölüştürün, azıcık sütü de mayalık yoğurdunuza katıp karıştırın bütünleşsin ve sonra bu mayayı da kaplara bölüştürüp her bir kabı hafifçe tahta kaşıkla karıştırın. Bu aşamadan sonra lütfen kaplar hiçbir şekilde sallanmasın. Sonrasında kapların üstüne gelecek şekilde süzgeci yerleştirin ki buharlaşan su kaplarımıza dökülüp yoğurdumuzu sulandırmasın. Battaniyelerle de iyice sarıp 6-8 saat bekletin. Ta taaam miss gibi yoğurdunuz hazır. Kapaklarını kapatıp buzdolabına kaldıralım ve 1 gün de buzdolabında bekletelim. Göreceksiniz daha da sıkılaşacak, lezzeti de daha çok oturacak...


Sonsuz sevgi ve ışıkla kalın, Züzü