28 Temmuz 2011 Perşembe

Kekik (Zahter) Salatası

Baharatların otların her çeşidine bayılırım mümkün olduğunca da mutfağımda kullanırım...Hele kekik yok mu, kokusuna lezzetine hayranım...Sebze reyonunda ilk kez taze kekiği gördüğümde ne yapacağımı bilmeksizin attım arabaya...

Sanırım bu konuda anneme benzemişim, annem de her ne olursa olsun yeni lezzetleri denemekten korkmaz, araştırır, dener, uygular...Yemekleri standarta bağlamaz asla, hep ileri hep ileri...:))


Ev'e döndüğümde uzunca bir süre bakıştık kendisiyle, ev ahalisine en lezzetli haliyle nasıl sunarım diye başladım araştırmalarıma ve Zahter Salatası olarak yerini aldı akşam soframızda :)) Gezdiğim bir çok sitede farklı hazırlanmıştı, ben ise bütün araştırmalarımı harmanlayıp ortaya böyle bir salata çıkarttım:))


Eşim önce buruşturdu yüzünü, ot ve türevlerini sevmez genelde :)lakin sosun her türlüsünü ekmeğe arkadaş yaparak yer:)) Zaman geçtikçe baktı ki aramızdaki aşkı silip süpüremeyecek eğdi boynunu ve Kekik Salatasının sosunu bol yapar mısın der oldu :)...Gelen misafirlerden de olumlu tepkiler alınca paylaşalım yapılsın yensin dedim...Elbette hazırlayan çok ama henüz denemeyenler için buyrun tarife...

Kekik (Zahter) Salatası

Malzemeler:


1 kök taze kekik
1-2 sap taze soğan (ince doğranmış)
1-2 diş sarımsak (ezilmiş)
Nar ekşisi(damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz miktarını ama en az 2 yemek kaşığı olursa oldukça lezzetli olur)
Zeytinyağı
Pul biber
Ceviz


Hazırlanışı:


Öncelikle kekik yapraklarını dallarından ayırıp güzelce yıkayalım. Sonrasında tuzla iyice ovup yıkadıktan sonra (ki bu kekiğin acısını alıyor) sosunu hazırlayana kadar suda bekletelim. Minik bir kavanozda (tamamen karışsın diye genelde soslarımı kavanozda hazırlarım) zeytinyağı ve nar ekşisini çalkalayın. Suyunu süzdüğünüz kekiklere taze soğan ve sarımsağı ekleyip karıştırın. Üzerine de nar ekşili sosunuzu gezdirin, pulbiber ve cevizle süsleyin. İşte salatamız hazır...


Afiyet olsun...

Yazımızı sonlandırmadan bu muhteşem kokulu bitkinin faydalarına da değinmek istedim. Google araştırmaları sonucu kekiğin faydaları:


Hastalıklara karşı direnci arttırır, hazmı kolaylaştırır, çocuklarda kansızlığı giderir, kandaki şeker miktarını azaltır, kan dolaşımını düzenler sinirleri ve bedeni güçlendirir lakin hamile olanlar ve guatr hastaları kesinlikle kullanmamalıymış...


Sevgiyle kalın,

4 yorum:

  1. çok severim çok bende senin gibi otların meraklısıyım:))
    ellerine sağlık canım çok güzel olmuş
    koskocaman öpüldün

    YanıtlaSil
  2. Merhaba..Ben yemek konusunda bıraz seçiciyim.yeşillik ve baharat konusunda,bu seçiciliğim dahada ön plana çıkıyor.. amaaaa ne zaman ki "ZAHTER" salatasına ekmek bandım fikrim değişti. tabiki sadece bu bir tanesi eşimdir diye demiyorum ama muhteşem şeyler yapıyor.." ellerine saglık bitanem" başarılar..

    YanıtlaSil
  3. Otsuz ve baharatsız bir hayat düşünemiyorum :))))Teşekkürler Hande'm:))Sende koskocaman öpüldün :))

    YanıtlaSil
  4. He he he otlara devammm (Yorum yaptığına pişman olma sakın hehe)Afiyet olsun bidenemm:))

    YanıtlaSil

Yorumlarınızla değer kattığınız için teşekkürler...:)