13 Eylül 2012 Perşembe

Kuru Patlıcan Dolması

Dolmayı sevmeyen yoktur herhalde, hele ki kuru patlıcan dolmasını, hele bir de ekşili, acılı ve sarımsaklı olursa :)) Ben yıllardır aradığım lezzeti buldum desem abartmış olmam herhalde...Belli ki ev ahalisi için de ömyleydi çünkü kızım 5 adet (irili ufaklı), eşim ise 2 tabak sayısını hatırlamadığım şekilde yediler :)) Ertesi gün ise tekrar tekrar eşimden bu dolma mükemmel telefonları geldi:))Hadi bence hemen sizde deneyin ve tabii ki olay sosunda:)) Blogları dolaşırken burda buldum bu tarifi ve minik değişikliklerle uyguladım...Nefis, mükemmel oldu!!! Tabnii ki yine aceleyle çekilen fotoğraflar, işten eve gelip acele acele yemek yapılınca e herkes te aç olunca iki arada bir derede şipşak çekip yayınlıyorum...


 

İşte ekşili dolmanın benim hazırladığım şekilde tarifi:

KURU PATLICAN DOLMASI

Malzemeler:

  • 20 tane kuru patlıcan
  • 200 gr orta yağlı kıyma
  • 1,5 küçük çay bardağı kırık pirinç
  • 1 orta boy rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan
  • 1 adet rendelenmiş domates
  • 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
  • 3 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
  • 1 çay kaşığı  kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1'er tatlı kaşığı acı biber salçası, tatlı biber salçası, domates salçası
  • 1 küçük çay bardağı zeytinyağı
Ekşili Sos:

  • 3 iri diş sarımsak
  • 1 limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı acılı salça

Hazırlanışı

Patlıcanları kaynar suda 20dakika haşlayın. İyice yıkayıp süzdüğümüz kırık pirinçleri ve tüm malzemeyi bir kaba alarak güzelce yoğurup haşladığımız patlıcanların içine dolduralım. Pirinçler şişeceği için komple doldurmayalım, 1 parmak civarı boşluk bırakalım. Tencereye dizdiğimiz patlıcanların yarısına gelecek şekilde kaynar su ve arzu ederseniz 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağpı koyup, pirinçler şişip dolmalarımız pişene kadar orta ateşte pişirelim.

Dolmalar pişerken biz sosumuzu hazırlayalım; Zeytinyağına, ezilmiş sarımsakları ekleyerek soteleyelim.Üzerine limon suyu, nane ve 1 çay kaşığı kadar acılı salça ekleyerek 1 taşım kaynatalım.

Dolmaların altını kapatmadan her bir dolmanın içine bu sosu paylaştıralım ve 3-4 dak daha pişirelim. Altını kapatıp 15 - 20 dakika dinlendirip servis yapalım.

Afiyet olsun...
Sevgi, sağlık ve mutlulukla kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızla değer kattığınız için teşekkürler...:)

Yorum Gönder