31 Ocak 2013 Perşembe

Halamın Karadeniz Yemekleri Vol.1 - Hamsili Pilav nam_ı diğer Hamsi Böreği

Bu hafta bizde Karadeniz Yemekleri haftası :)) Halam Giresun'dan geldiğinden beri zavallı her akşam bir lezzetle buluşturuyor bizi...Karadeniz yemeklerinin her birine bayılırım Karalahana Çorbası (ki annem müthiş yapar), Hamsili Pilav (severdim ama halamın yaptığıyla resmen aşık oldum hamsili pilava), Darı Ekmeği, Kuymak (muhalama) vs...

Hemen en son lezzetle başlamak istiyorum Hamsili Pilav yada halamın deyimiyle Hamsi Böreği :))


Halamın Hamsili Pilavi (Hamsi Böreği)

Malzemeler:

1,5 kg hamsi (kılçıkları ayıklanmış ve iyice yıkanmış)
1 çay bardağı fındık yağı
3 orta boy soğan
1,5 su bardağı pilavlık pirinç
1 su bardağı kaynar su + 1 - 2 çay bardağı kaynar su
1/2 yemek kaşığı salça
Nane
Maydanoz
Karabiber
Tuz
Mısır unu

Hazırlanışı

Soğanları yemeklik doğrayıp hafif pembeleşinceye kadar kavurun, üzerine iyice yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçleri de döküp kavurmaya devam edin. En son salçasını da koyup karıştırın ve 1 su bardağı kaynar suyu da ekleyip karıştırın ağzı açık suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çektikten sonra tuzunu ekleyin karıştırıp altını kapatın. Kapağını da kapatarak beklemeye alın.

Büyük bir borcama fırçayla zeytinyağı sürün. Hamsilerin kılçıklarını yıkayıp ayıkladıktan sonra dışlarını mısır ununa bulayıp yarısını borcamın tabanını tamamen kaplayacak şekilde güzelce dizin, bu arada borcamın kenarına da dikine dizmeyi unutmayalım hamsileri ;) Tencere'de kapağını kapatıp beklettiğimiz pirince kıyılmış maydonoz, nane ve karabiberi ekleyip karıştırın ve borcama tamamını dökelim.Borcamın kenardaki hamsileri pilavın üzerine doğru yatıralım, bu aşamada pirincin diriliğine göre 1 yada 2 çay bardağı kaynar su ekleyelim ve geri kalan hamsiyle de tamamen pilavı kaplayalım. En üste de aralıklarla tereyağı koyalım. 180 derecedeki fırında 15 - 20 dak. üzeri kızarana kadar pişirelim.

Afiyet olsun

1 yorum:

  1. günlerdir aklımda olan tarif hala yapamadım senin hala yapmış:))
    afiyetolsun canım benim halanında ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Yorumlarınızla değer kattığınız için teşekkürler...:)