24 Şubat 2013 Pazar

Ispanaklı Mantarlı Kiş

Yine sevdiklerimizle dopdolu bir haftasonu geçirdik, tabii yine bir sürü lezzet eşliğinde...Ama önce misafirlerim hakkında kısa bir bilgi, rahmetli babam ve Nazmi amca almanyaya ilk gittikleri yıllardan beri arkadaşlarmış ardından da eşler tanışıyor, 40 yıldır...Ve Türkiye'ye dönmemiz bile bu arkadaşlığın dostluğun zedelenmesine izin vermedi...Halen biz çocuklar artık eşlerimizle beraber  ve annelerimiz sürekli toplanıp görüşüyoruz, geçmiş anılar ve kahkahalar eşliğinde harika zaman geçiriyoruz, aynen bu haftasonu gibi...İyi ki varsınız...:)

Gelelim soframıza Ispanaklı mantarlı kiş, kıymalı sodalı börek, vişneli mekik, peynirli örgü poğaça, cheesecake, anneciğimin bol vitamin salatası, Semracığımın zeytinyağlı kuru patlıcan dolması ve ablacığımın makarna salatası...

Bu haftaya ıspanaklı mantarlı kişle başlamak istiyorum, tarif Lezzet Dergisinden minik değişiklerle uygulandı..



Ispanaklı Mantarlı Kiş

Malzemeler:

7 - 8 kulplu çay bardağı elenmiş un
1 çay bardağı yoğurt
1 pkt tereyağ
1 pkt kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çırpılmış yumurta

İç Malzeme

1 kg ıspanak (Elinizle parçalayın)
1 orta boy soğan (yemeklik  doğranmış)
400 gr mantar (dilimlenmiş)
50 gr. jambon (dilimlenmiş)
Tuz, karabiber
Fındık yağı

Beşamel sos

125 gr. tereyağ
1 yemek kaşığı un
1 bardak süt

Üstü için

Kaşar peyniri
Pul biber

Hazırlanışı

Un hariç hamur malzemelerini güzelce karıştırın ve unu azar azar ekleyerek yoğurun.Hamuru 26 cm çapında yağlanıp unlanmış bir kalıba kenarlarına da gelecek şekilde döşeyin ve tabanında çatalla delikler açın. İç malzemesini de dökmeden önce önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 10 dakika pişirin.

Soğanı fındık yağında pembeleşene kadar kavurun, mantarı da ekleyerek suyunu salıp çekene kadar beraberce pişirin. En son da ıspanağı ve jambonu ekleyin ve pişirmeye devam edin. Pişip tüm suyunu çektikten sonra tuz, karabiber ekleyip altını kapatın.

Bir tencerede tereyağı ısıtın, eridikten sonra unu da ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun, ardından sütü azar azar ekleyerek en az 10-15 dak koyulaşana kadar pişirin. Piştikten sonra ıspanaklı karışıma ekleyin ve bütünleşene kadar karıştırın. Ve hamurlu kalıba dökerek üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ve pul biberi serpiştirin. Önceden ısıtlmış 170 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Eğer hamurunuzdan artarsa benim gibi kalıpla kalpler ya da başka şekiller keserek süsleyebilirsiniz kişinizi..


Bu sefer hamurumdan bayağı bir arttı ben de mini tart kalıplarına mini kişler yaptım...

Sevgi ve ışıkla kalın...
Züzü

4 yorum:

  1. ellerine sağlık herşey çok güzel
    bu kişi bende sende yedim galiba çok güzeldi tadı damağımda kalmıştı hatta :)))anladın sen onu değilmi züzümmmm

    YanıtlaSil
  2. Evet tatlım bana geldiğinde yapmıştım, ama üstüne çok gelişti ve değişti bu kiş:)Anladım ben onu bir de bir an önce yeniden geliyorsun menüye bunların minilerini ekliyorum yapıyoruz yiyoruz Handemm:))

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık çok güzl ve lezzetli görünüyor...

    YanıtlaSil

Yorumlarınızla değer kattığınız için teşekkürler...:)