Herkesin denediği benim kusur kaldığım közlenmiş domates çorbasını ben de denemiş bulunuyorum… Güzel, ama asıl istediğim lezzeti başta yakalayamadım, sonrasında yaptığım eklemelerle ise oldukça güzel oldu... Bence tam istediğim lezzeti yakalayamamanın en büyük etkisi; Domateslerin mevsiminde
olmaması ve kırmızı soğan yerine beyaz soğan kullanmak oldu… Pazartesi günü hafif
bir rahatsızlık nedeniyle işe gidemedim, o arada televizyon’da 24hours kitchen
kanalına takıldım ve bayıldım…Açıkçası bugüne kadar neden seyretmediğime hayıflandım
:) Neyse program’da karşıma fırında közlenmiş domates çorbası çıkınca dedim ki
artık denemek farz oldu…Blog arkadaşlarım da közlenmiş domates çorbasının
lezzetinin diğer çorbalara göre çok daha mükemmel olduğunu yazınca, mutlaka
denenmeliydi…
Program’da 2’ye bölünmüş domatesleri, 4’e bölünmüş
soğanları, Kabuklarıyla 2’ye bölünmüş sarımsak koçanını, tepsiye yerleştirdi…Malzemelerin
üzerine zeytinyağı, karamelize olması için az toz şeker, tuz ve taze kekik
koydu… 220 derecede 45 dak. pişirdi. Sonra fırından aldı, hepsini robota atıp
çekti, biraz da balsamik sirke ekledi, bu kadar…
Benim tarif ise aşağıda;
Közlenmiş Domates Çorbası
Malzemeler
1kg. domates2 orta boy soğan
1 sarımsak koçanı kabuklarıyla ve tam ortadan 2’ye bölünmüş…
1 tatlı kaşığı fesleğen
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı tereyağ
Zeytinyağı (Göz kararı; ben tepsiye şöyle bir gezdirdim)
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı
Domatesleri, kabuklu sarımsak koçanını ve soğanları da 2 ‘ye bölün ve
fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine zeytinyağını dökün, tuz, karabiber ve
fesleğeni de serpiştirin…180 derecede 45 dak pişirin…Bu arada her yer miss gibi
kokuyor ve domatesler sularını tamamen salıyor…Fırından çıkartın ve biraz
ılınmasını bekledikten sonra sarımsakların kabuklarını soyun, ki zaten çok
rahat çıkıyor ve çorbamızı rondo’da iyice çekin…Domatesin kabukları yine de
hissediliyorsa birde benim gibi süzgeçten geçirin…
Bir tencere’de 1 tatlı kaşığı tereyağ ve 1 tatlı kaşığı un’u kokusu çıkana
kadar kavurun…(Bu malzemeleri çorbayı rondo’da çektikten sonra ekledim, çünkü çorbanın
tadı yavan geldi) Çorbayı süzgeçten geçirip tereyağlı tencereye ekleyin ve
güzelce pişirin. Kaynadıktan sonra ayrı bir yerde ılıttığınız sütü de ekleyip
bir taşım daha kaynatınız. Afiyet olsun…
Açıkçası tereyağ, un ve sütü eklemeden çorbanın tadı bana çok yavan
geldi…Ama bu malzemelerle gerçekten güzel bir çorba oldu…
Yaz geldikten sonra bu çorbayı mutlaka tekrar deneyeceğim bu sefer
kırmızı soğan ve yaz domatesleriyle, muhtemelen bir kaç ekleme daha olur :)…En son fikrimi o zaman söyleyeceğim :)
Ardından y
Afiyet olsun
Sevgi ve ışıkla kalın,
Zuzu
züzüm harikasın canım denenesi bir çorba olmuş ellerine emeklerine sağlık
YanıtlaSilTam benim küçük kızım için olmuş çok sever teyzesi:)
YanıtlaSilZüzüm eline saglık.
Sağol Handemm :) Öperiiimm
YanıtlaSilAfiyet şifa olsun minik kuzuya:)Sevgiyle öperimm yanaklarından...
YanıtlaSil