7 Mart 2013 Perşembe

Közlenmiş Domates Çorbası

Normalde hiçbir şeyi mevsim dışı yemem pişirmem yedirmem, lakin dün için bu kuralın dışına çıktım ama bir daha da bozmam herhalde kolay kolay…Bu kuralı közlenmiş domates Çorbası ve fırında uyduruk patlıcan için bozdum...Her ikisinin de tarifi bugün gelecek :))

Herkesin denediği benim kusur kaldığım közlenmiş domates çorbasını ben de denemiş bulunuyorum… Güzel, ama asıl istediğim lezzeti başta yakalayamadım, sonrasında yaptığım eklemelerle ise oldukça güzel oldu... Bence tam istediğim lezzeti yakalayamamanın en büyük etkisi; Domateslerin mevsiminde olmaması ve kırmızı soğan yerine beyaz soğan kullanmak oldu… Pazartesi günü hafif bir rahatsızlık nedeniyle işe gidemedim, o arada televizyon’da 24hours kitchen kanalına takıldım ve bayıldım…Açıkçası bugüne kadar neden seyretmediğime hayıflandım :) Neyse program’da karşıma fırında közlenmiş domates çorbası çıkınca dedim ki artık denemek farz oldu…Blog arkadaşlarım da közlenmiş domates çorbasının lezzetinin diğer çorbalara göre çok daha mükemmel olduğunu yazınca, mutlaka denenmeliydi…
Program’da 2’ye bölünmüş domatesleri, 4’e bölünmüş soğanları, Kabuklarıyla 2’ye bölünmüş sarımsak koçanını, tepsiye yerleştirdi…Malzemelerin üzerine zeytinyağı, karamelize olması için az toz şeker, tuz ve taze kekik koydu… 220 derecede 45 dak. pişirdi. Sonra fırından aldı, hepsini robota atıp çekti, biraz da balsamik sirke ekledi, bu kadar…


Benim tarif ise aşağıda;
Közlenmiş Domates Çorbası

Malzemeler
1kg. domates
2 orta boy soğan
1 sarımsak koçanı kabuklarıyla ve tam ortadan 2’ye bölünmüş…
1 tatlı kaşığı fesleğen
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı tereyağ
Zeytinyağı (Göz kararı; ben tepsiye şöyle bir gezdirdim)
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı

Domatesleri, kabuklu sarımsak koçanını ve soğanları da 2 ‘ye bölün ve fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine zeytinyağını dökün, tuz, karabiber ve fesleğeni de serpiştirin…180 derecede 45 dak pişirin…Bu arada her yer miss gibi kokuyor ve domatesler sularını tamamen salıyor…Fırından çıkartın ve biraz ılınmasını bekledikten sonra sarımsakların kabuklarını soyun, ki zaten çok rahat çıkıyor ve çorbamızı rondo’da iyice çekin…Domatesin kabukları yine de hissediliyorsa birde benim gibi süzgeçten geçirin…

Bir tencere’de 1 tatlı kaşığı tereyağ ve 1 tatlı kaşığı un’u kokusu çıkana kadar kavurun…(Bu malzemeleri çorbayı rondo’da çektikten sonra ekledim, çünkü çorbanın tadı yavan geldi) Çorbayı süzgeçten geçirip tereyağlı tencereye ekleyin ve güzelce pişirin. Kaynadıktan sonra ayrı bir yerde ılıttığınız sütü de ekleyip bir taşım daha kaynatınız. Afiyet olsun…

Açıkçası tereyağ, un ve sütü eklemeden çorbanın tadı bana çok yavan geldi…Ama bu malzemelerle gerçekten güzel bir çorba oldu…

Yaz geldikten sonra bu çorbayı mutlaka tekrar deneyeceğim bu sefer kırmızı soğan ve yaz domatesleriyle, muhtemelen bir kaç ekleme daha olur :)…En son fikrimi o zaman söyleyeceğim :)

Ardından y

Afiyet olsun

Sevgi ve ışıkla kalın,
Zuzu

4 yorum:

  1. züzüm harikasın canım denenesi bir çorba olmuş ellerine emeklerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Tam benim küçük kızım için olmuş çok sever teyzesi:)
    Züzüm eline saglık.

    YanıtlaSil
  3. Sağol Handemm :) Öperiiimm

    YanıtlaSil
  4. Afiyet şifa olsun minik kuzuya:)Sevgiyle öperimm yanaklarından...

    YanıtlaSil

Yorumlarınızla değer kattığınız için teşekkürler...:)