4 Nisan 2013 Perşembe

Tavsiye Meleği ve Dünyanın En Güzel Lezzet'i; Vişneli Mekik

Geçenlerde Facebook'ta rastlayıp üye olduğum ve beni Tavsiye Meleği yapan Tavsiye Kanal'ı sitesinden gelen Teremyağ Kutusu:)) Zaten evde sürekli bir pişirme sirkülasyonu olduğundan ve de Teremyağ kullandığımdan yağlar arasında olduğundan pek bi denk geldi :))


Site üyesi herkese bu kutucuklardan gönderiliyor; 3 x 250 gr. Teremyağ Paketi için 3 kupon, 1 adet Teremyağ mutfak önlüğü ve sevgili Chefikadan Tarif kitapçığı, içerisinde bir sürü tarif var, ayrıca da kendi tariflerinizi yazmanız için cici 3 tane tarif defteri...Kuponlardan 2 siyle alınan Teremyağlar anneme ve ablama dağıldı, tarif kitapçıklarından biri annem'e diğeri ise kuzenime gitti:))3. de benim tabi:)) Bu kutucukla beraber sizden beklenen ya Chefika'nın kitapçığındaki tariflerden birini ya da herhangi bir tarif'i Teremyağ ile yapıp bir de yine Teremyağ ile fotoğraflayıp (ya da videolayıp)Facebook'ta paylaşmanız. Elbette ki etiketleyip...Aşağıdaki tarif te Teremyağ ile önceden yapılan fakat henüz o sıra böyle bir kampanya olmadığından Teremyağ ile fotoğraflanmamış olan bir lezzet... En kısa zaman'da da Teremyağ ile yapılmış yepyeni bir lezzet deneyeceğim...

Peki ben Teremyağ'ı niye kullanıyorum, çünkü hakikaten tereyağ'ın lezzet ikizi ve ailece tadını çok seviyoruz...Ne yaparsanız yapın o nefis tereyağ tadını mutlaka yaptığınız lezzetlerde alıyorsunuz... Yediğim yemekler'de en çok aradığım tat budur; Tereyağ tadı...Eğer tatlı yaptıysam da tereyağ tadına ek olarak vanilya tadı...Bu kadar uzun bir girişten sonra gelelim aşağıdaki o muhteşem ötesi lezzetin tarifine;)

Bugüne kadar aynı lezzeti tutturamam diye korktuğum ve bu nedenle de yapmayıp dışarıdan aldığım nadir yiyecekler oldu...Mekik te bunların başında geliyor...mekiğin o muhteşem beni benden alan dokusu ve lezzetini tutturamamak tedirginliğiyle geçen seneye kadar tarifine bakmaya bile cesaret edemedim...baktım ama denemedim...Sonra geçenlerde dedim ki yapacağım, bu sefer yapacağım ne olursa olsun ve başladım tarifleri taramaya...

Kimisi ballı kimisi tahinli... Kimisi vişneli kimisi sade...Peki ben hangisini denmeliydim acaba?Vişneli olmalıydı bi kere ama her ne olursa olsun bana o muhteşem tereyağ tadını vermeliydi..İçi de hafif nemli ama tattığın anda minicik bir ısırıkla bile dünyanda çiçekler böcekler uçuşmalı, kendini yazın ortasında çimlerde mutluluk içerisinde koşuyormuş gibi hissettirmeliydi...Çok mu değil? Çünkü ben her mekik aldığımda daha eve gelmeden hatta tarttırır tarttırmaz ağzıma attığımda bu tadı yakalıyorum...yaşıyorum...

İşte ben o tarifi buldum... Hem de ilk denmemde...Hem de misafirlerime yaptım ve misaifrlerim'de bayıldılar...O gün bitti..:))O günden sonra yaptım mı yapmadım? Çünkü hepsini kendim yiyebilecek derece'de çok seviyorum, hepsi benim olsun kimse dokunmasın istiyorum, hatta saklayayım herkes yattığında ben gizli gizli yiyeyim istiyorum :)))))) Ama tabii ki yapamıyorum :))

Tarif'in sırrı tereyağının oldukça kısık ateşte eritilmesinde...İşte benim deli olduğum o tereyağ lezzeti burdan kaynaklanıyor...Ve bu yöntemin adı "Beurre Noisette"...O koku o lezzet dayanılmaz...İşte hani hepsini yesem doymam olayının sebebidir bu yöntem :))


Gelelim o muhteşem tarif'e...Tarif sevgili Civan Er'in, benim de sevgili  Kurabiye Kavanozu sayesinde keşfettiğim ve elbette minik değişikliklerle uyguladığım bir tarif...

Malzemeler:

190 gr. Teremyağ
135 gr. Sinangil Un
3 yumurta (Keskinoğlu Doğal Yumurta)
150 gr. Dr. Oetker Pudra şekeri
1 çorba kaşığı bal (Organik Bal)
100 gr. çekilmiş fındık (Ben toz halde değil azıcık kırıntılı bıraktım)
1,5 silme çay kaşığı Dr. Oetker Kabartma Tozu
1 pkt. Dr. Oetker Gerçek vanilya parçacıklı vanilya
minik kalıp sayısı kadar Vişne (Yaz'dan dondurucuya attığımız vişneler:)

Hazırlanışı:

"Beurre Noisette" yapımı: Teremyağı kalın tabanlı bir sahan'a koyup oldukça kısık ateşte ısıtın, bu arada tereyağının yanmamasına dikkat edin. Aman diyeyim başından ayrılmayın...Tereyağının rengi karamel'e çalar kahverengi tadı da fındığımsı oluyor mmhh...

Eridikten sonra unu eleyerek tereyağının içine karıştırıp 1 dakika boyunca beraber kavurun...Güzelce o mis kokusu çıksın...

Diğer yanda yumurtaları, şeker ve bal'ı çırpın...Bu karışıma toz fındık, kabartma tozu ve vanilyayı tahta kaşıkla ya da spatulayla yedirin. En son tereğlı karışımı ekleyerek yine spatulayla yedirin.

Minik muffin kalıplarını yada varsa mekik kalıplarınızı tereyağıyla yağlayıp unlayın ve hamuru bu kalıplara dökün. Üzerilerine birer vişne koyup parmağınızla hafifçe bastırın ve buzdolabında 1 saat bekletin.

Buzdolabından çıkarttığınız mekiklerinizi 180 derecedeki fırında sadece 10 dakika pişirin. Bu sürenin dolumunda kürdan testinizi yapın; üstleri çok kızarmayacak beyaz kalacak... Ve işte mekiklerimiz hazır...

Sevgi, ışık ve de en güzel lezzetlerle kalın,
Züzü

2 yorum:

Yorumlarınızla değer kattığınız için teşekkürler...:)