Cumartesi ve pazar iftar daetlrim vardı, haftaarası çalışınca en rahat haftasonu hazırlanabiliyoruz:) Cumartesi menümde Domates Çorbası, Maklube, Z.yağlı Kereviz, Havuç Tarator, Salata ve üstü jöleli muhallebi vardı... Pazar günkü menümüzde ise Sebze çorbası, Hasanpaşa köftesi, Pilav, Z.yağlı Barbunya, Haydari, Salata ve Ctsi günkü tatlımızın kup versiyonu vardı :))
Ctsi günü kayınbiraderim, eşi ve kızı Edoşum, birde yeğenimiz Burak inanılmaz keyifli, kahkaha dolu bir akşamdı...Elbette her iftar özeldir, anlamlıdır, ama Pazar günkü apayrıydı...Pazar anneannem, anneannemin iki kız kardeşi, teyzem, teyzelerimin kızları, annem ve ablam vardı... Anneannem ve kızkardeşlerinden biri zor yürüdükleri için genelde dışarı çıkamıyorlar ve çok zor görüşebiliyorlar, bu iftar onları birleştirdi :))Bana da onları seyretmek kaldı, ne güzel bir mutluluk, nasıl duygusal anlar...Çok severim aile toplantılarını, özellikle de büyüklerle birarada olmayı, ne güzellikler ne cevherler var onlarda...Allah başımızdan eksik etmesin hiçbirini...
Bu arada Kadir Gecemiz mübarek olsun, rabbim bu gecenin hürmetine tüm dualarımızı kabul etsin inşallah...
Gelelim iftar soframızın ana yemeğine
Hasan Paşa Köftesi
Malzemeler:
Köftesi için:
500 kg kıyma
1 adet kuru soğan (Rendelenmiş ve suyu süzülmüş)
1 yumurta (çırpılmış)
1 - 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
1,5 çay kaşığı kimyon
1,5 çay kaşığı kırmızı toz biber
1,5 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
1 - 2 büyük diş sarımsak
1,5 çay bardağı çekilmiş ekmek içi
1 tatlı kaşığı salça
1 tutam maydanoz
Karabiber
Tuz
İçi:
1 su bardağı bezelye
1 adet havuç (küp kesilmiş)
1 kırmızı biber (havuçlara uygun kesilmiş)
Püresi:
4-5 patates
1,5 çay bardağı Süt
1 dolu yemek kaşığı Tereyağ
Tuz
Domates Sos:
3-4 orta boy domates (rondoda çekilecek)
1/2 pkt domates püresi
1 - 2 diş sarımsak
1-2 yemek kaşığı tereyağ
Üstü için:
Rendelenmiş kaşar
Hazırlanışı:
Köfte malzemeleri iyice yoğrulur ve en az 2 saat buzdolabında bekletilir. Ben bugüne kadar hiç yoğurup bekletmemiştim kıymamı, ama bunu denedikten sonra anladım ki işin sırlarından biri de buymuş. Yumuşacık, + lezzetli, harika köftelerim oldu :))
Bezelyeleri az tuz eklenmiş suda haşlayın, havuçları küp küp dorayıp önce güzelce yağda kavuralım ardından sıcak su ekleyerek azıcık pişirin. Piştikten sonra suyunu bezelyenin haşlama suyuna ekleyin ki lezzetlensin ve bezelyelerde haşlanana kadar pişsin. Kırmızı biberi de aynı şekilde yağda kavurun. Garnitür malzemelerini birleştirerek karıştırın ve beklemeye alın.
Püreyi hazırlayalım. Patateslerin kabuklarını soyup haşlayın, süt, tereyağ ve tuz ekleyerek iyice ezin.
Domates sos için de; domatesleri kabuklarıyla (likopen kabuklarda bulunuyor, değerlendirelim) beraber rondodan geçirin. Sarımsakları dilimleyin. Rondodan geçirilmiş domatesleri, domates püresini, sarımsakları zeytinyağı ile beraber ocakta kaynamaya bırakın. O kaynarken siz de köftelerinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz...Yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak çanak şeklini verin, kenarlar ve alt kısım ince olsun. Çanakları bittikten sonra 190 derecedeki fırında 20 dak pişirin.
Fırından çıkan köftelerimizin içine bezelyeli harcı paylaştırıp, üzerine de püremizi sıkalım.En üste de rendelenmiş kaşarı koyarak tepsimize domates sosumuzu da dökelim. Tekrar fırına koyalım ve üstleri kızarana kadar 200 derecede pişirelim. Domates sosunu da üzerine dökerek servis yapalım.
Afiyet olsun :))
ÇITIR TAVUK
3 gün önce
Çok severim ama nedense uzun zamandır yapmadım. sayende belki bu sırlar yaparım.ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
Zehracığım teşekkür ederim...Şimdiden afiyet olsun canım...
YanıtlaSilOy oy oy bayılırım Çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık
Sevgiler
Ofofofff görüntü süper.Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilGecikmeli de olsa iftarınızı RABBİM kabul eylesin.Seneye de ayni güzellİklerin tekrarını cümlemize de yaşamak nasip olur inşallah.
Sevgiler...
Ellerinize sağlık..Hasan Paşa Köftesi yeni evliyken en sık yaptığım yemeklerden biriydi.İyi ki hatırlattınız :)
YanıtlaSilsevgilerimle; çiğdem
Teşekkürler Nilay :))
YanıtlaSilTeşekkürler Seval ve amiinn...İnşallah seneye de ramazan ayını görmek yaşamak nasip olur...
YanıtlaSilTeşekkürler sevgili Çiğdem:))En güzel davet sofrası yemeklerinden bence de...Sevgiler
YanıtlaSil