8 Ağustos 2011 Pazartesi

Beşamel Soslu Patates ve Fırında Kaşarlı Mantar...

Yıllar önce çalıştığım bir şirkette yemek yapan bir ablamız vardı...Ama öyle böyle değildi yemekleri, her bir yemek lezzet açısından paha biçilmezdi bizim için...Kulakların çınlasın ve tekrar tekrar ellerine sağlık...:)Kremalı patates bana ondan kalma bir lezzet ve alışkanlık...Her yemeğin yanına illa ki uydururum ama ben kremalıdan çok beşamel soslu yapmayı tercih ediyorum, daha lezzetli geliyor bana:)) Buyrun tarife...

Beşamel Soslu Patates

Malzemeler:

7 - 8 orta boy patates
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
2 su bardağı süt (damak zevkinize göre azaltır veya arttırabilirsiniz)
Tuz
Kaşar (üzerine koymak için rendelenmiş)

Hazırlanışı:

patatesleri dilerseniz önceden hafif haşlayabilirsinizde, ki ben haşlayarak yapmayı çiğden koymaya tercih ediyorum, böylece uzun süre pişirmenize gerek kalmıyor fırında ve kreması azaldı mı acaba diye sürekli gözünüz fırında olmuyor:)) Haşladığınız patatesleri yuvarlak kesip borcam'a dizin. (Borcam'ı yağlamanıza gerek yok beşamel sos'ta yeterince yağ var). Un'u tereyağıyla evinizi mis gibi bir koku kaplayana kadar kavurun,sonra azar azar süt'ü ekleyelim ki malzeme topaklanmasın. Topaklanırsa da sorun etmeyin, ya el blenderindan geçirin veya tel süzgeçten. Pişipte istediğiniz kıvam'a geldikten sonra tuz'u da ekleyip borcam'a dizdiğiniz patateslerin üzerine dökün. 200 derecede biraz pişirin en sonrasında da kaşar rendeleyerek üzeri kızarana dek pişirin.

Gelelim kaşarlı mantar'a bu tarifi sanırım bilmeyen ve sevmeyen yoktur. Et yemeklerinini yanına da bir ayrı yakışır, bakmayın beşamel soslu patatesin yanında göründüğünde aynı akşam Viyana usulü schnitzel'de vardı ama onu fotoğraflamaya vakit kalmadı. Dolayısıyla da başka bir zaman yayınlarım onu da:))

Fırında Kaşarlı Mantar

Malzemeler:

1 kilo iri Mantar
tuz, biber
eritilmiş tereyağı
rendelenmiş kaşar

Hazırlanışı:

Mantarların dışlarını iyice yıkayın. Saplarını ayırarak yine saplarını da dilerseniz kesip biraz küçülterek boş kısımları yukarı gelecek şekilde borcam'a dizin. Mantarların herbirinin içine tuz ve karabiber serpin.Erittiğiniz tereyağını da içlerine döktükten sonra rendelenmiş kaşarlarıda doldurarak 180 derecedeki fırında üzerleri kızarana dek pişirin.

Afiyet olsun:))

1 yorum:

  1. bende severim bunu nefis görünüyor züzüm ellerine sağlık bende kremalı mantarlı patates tarifi var onuda tavsiye ederim sana mutlaka dene harika oluyor
    öpücükledim seni:)))

    YanıtlaSil

Yorumlarınızla değer kattığınız için teşekkürler...:)