16 Ağustos 2011 Salı

Profiterol

Cumartesi günü kuzenime iftar'a gittik, kendisi haftasonu da çalıştığı için bende birşeyler hazırlamak istedim ve tatlıyı üstlendim tabi ki:) Oğlu en çok profiterol'ü severmiş ve herkes sunulan tatlılar arasında profiterol'ü tercih edince en güzel tarif için araştırmalar başladı:))

Yıllar önce bana hediye edilen "Köstlich Backen für alle Gelegenheiten" kitabıma da bakayım dedim ki harika bir profiterol hamuru tarifi buldum, tabii harikalığı tarifi denedikten sonra ortaya çıktı:)) Krema sıkma poşetimi bulamayınca (eve yeni taşınınca hala oturmamış şeyler olabiliyor) 1 yemek kaşığı ölçüsüyle hamuru tepsiye dizdim ki sonucunda adam başı 1 porsiyonluk profiteroller çıktı ortaya:)))) Buyrun tarife

Profiterol


Malzemeler:


Hamuru için:


250 ml. su
1 tutam tuz
75 gr. tereyağ
180 gr. un
4-5 yumurta (büyüklüğe göre ve tarifte karar verme ölçüsü anlatılıyor)
tepsiyi yağlamak için yağ diyor ama ben yağlı kağıt kullandım)


Krema 1: (Kitaptaki tarifte krema bu şekilde tarif edilmişti)


1 pkt tatlı krema (veya sadece krema ama mutlaka Tikveşli, diğerleri sulu kalıyor)
2 pkt. vanilin şekeri
1 pkt. krema sertleştirici


Krema 2: (Benim ilk gün hazırladığım krema/Hünerli Bayanlar Sevgili Müge'nin tarifi'ni şekeri azaltarak uyguladım)


500 ml. süt
2 tatlı kaşığı nişasta
1,5 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
1 pkt vanilya
2 yumurta sarısı


Çikolata sosu: (Tarifte sadece pudra şekeri serpiliyordu lakin profiterol çikolata sossuz olmaz :)


2 yemek kaşığı nişasta
1/2 su bardağı şeker
2 yumurta sarısı
25 gr. kakao
1 pkt vanilya
40 gr. bitter çikolata
500 ml. süt
(Arzu ederseniz en son çikolatayı katarken 2-3 yemek kaşığı krema da ekleyebilirsiniz)

Hazırlanışı:


Hamuru: Suyu tuz ve tereyağ ile pişirin. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp elenmiş un'u bir kerede boca edip tekrar ocağ'a alın ve çırpma teliyle hamur topu olana dek karıştırın.Hamur'u ocaktan alıp başka bir tencereye koyun ve hemen 1 yumurta ekleyip önce mixerle çırpın sonra bütünleşmesi için tahta kaşıkla şöyle bir karıştırın. İlk yumurtadan sonra hamurun parmak yakmayacak hale gelene kadar soğumasını bekleyin. Ardından teker teker yumurtaları ekleyip çırpın. Burda önemli olan 1 yumurta ekledikten sonra onun hamura iyice yedirilmesi ve hamurla bütünleşmesi, ancak sonrasında diğer yumurtayı ekleyebilirsiniz.5. yumurtayı eklemeden önce hamur denemesini yapın, eğer 5. yumurtadan önce hamur kaşıktan uzuyorsa 5. yumurtayı eklemeyin. (Ben 5 yumurta kullandım). Hamur'u karıştırmayı bırakın artık, yoksa havalılığını yitirecek ve pişerken yeterince kabarmayacaktır.


Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklarla 1 ceviz büyüklüğünü geçmeyecek şekilde hamur'u sıkma torbasıyla sıkınız (Yoksa 1 - 1,5 tatlı kaşığı yeterli gelecektir, benim gibi 1 yemek kaşığını ölçü alırsanız porsiyonluk profiterol toplarınız olacaktır:). 220 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 - 25 dakika pişirin. Dikkat : Ilk 10-15 dakika kesinlikle fırının kapağını açmayın, aksi taktirde hamurlarınız kabarmayacak, kabardıysa da sönecektir.


Kitaptaki Krema : Kremaya vanilya ve krema sertleştirici ekleyerek iyice çırpın. (Veya krema 2-3 yemek kaşığı pudra şekeri ve vanilya ekleyerek çırpın. Ben  çok tatlı sevmediğimden pudra şekeri koymadım) Buzdolabında bekletip hamurların arasına öyle koyun.


1. gün benim hazırladığım muhallebi : Nişasta, toz şeker, un, 2 yumurta sarısını çırpma teliyle çırpın yavaş yavaş süt'ü de ekleyerek ocağa yerleştirin ve pişirin. Muhallebi piştikten sonra altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Ara ara karıştırırarak kabuk bağlamadan soğumasını sağlayın.


Çikolata sosu: Nişasta, şeker, yumurta sarıları ve kakaoyu çırpma teliyle çırpın azar azar süt'ü ekleyerek ocakta pişirin. Piştikten sonra çikolata ve vnilyayı da ekleyip karıştırarak soğutun.


Hamurların içine 1. gün benim hazırladığım muhallebiyi sıkma torbasıyla enjekte edin. üzerine de çikolata sosunu dökerek servis yapın.


Eğer kitaptaki gibi krema kullanacaksanız ki ben 2. gün krema koydum geriye kalan hamurların içine ve bize göre daha hafif oldu, işte o zaman hamurlarınızı bıçakla ikiye bölerek sıkma torbasına koyduğunuz kremayı süslü süslü hamurların içine enjekte edebilirsiniz. Gerçi çikolata sosu döküldüğünde birşey görülmüyor ama olsun. Ben mi ne yaptım? Hamurları 2'ye böldüm, kaşıkla içerisine kremaları koydum ve üzerine de çikolata sosunu döktüm, afiyetle yedik:))ramazan ayında her ne kadar özensemde bazen son dakikalarda uğraşmak istemiyorum ve hemen hazırlıyorum birşeyler)

Hepinize afiyet olsun.

Lütfen site'mdeki tariflerle yaptığınız denemeleri bana yorumlarda yazın. Yorumlarınızın yayınlanmamasını istiyorsanız da bilgi verin, istemediğiniz taktirde yayınlanmayacaktır.

Sevgi ve sağlıkla kalın,

2 yorum:

  1. !!
    off off !!
    korkuyorum yoldan çıkıcam diye :=)

    YanıtlaSil
  2. Sen çıkmazsın yoldan...Gel sen gel ben sana daha neler hazırlarım :))

    YanıtlaSil

Yorumlarınızla değer kattığınız için teşekkürler...:)